.

Що е орторексия?

Напоследък медицината регистрира но заболяване, което се нарича орторексия. Това е мания за  качествено хранене - да се яде само здравословна храна, да се измерва порцията с точност до грам, да се избягва всякаква "химия". Орторексицит

Що е орторексия?
Напо
ледък медицината регистрира но заболяване, което се нарича орторексия. Това е мания за  качествено хранене - да се яде само здравословна храна, да се измерва порцията с точност до грам, да се избягва всякаква "химия". Орторексиците са истинско бедствие за близките и компанията,  те не могат да говорят за нищо друго овен за мазниини, въглехидрати, ферменти и витамини, винаги изчисляват калориите в менюто. Орторексиците приличат на хора, които страдат от нервно разстройство.  Те съвсем малко се различават от своите  братя по съдба - анорексиците и булимиците.  И докато първите самотно воюват с храната, докато не попаднат при лекар,  а вторите  дразнят с безмерната си лакомия, орторексиците досаждат на околните с постоянните си беседи за здравословно хранене. Особено грешат в това отношение  девойките и младите съпруги, които се опитват да превъзпитат любимия, поднасяйки му огромни, безвкусни  салати, зеленчуци на пара и минерална вода.

В първия стадий на заболяването орторексикът чете много литература за здравословно хранене, с часове търси подобна информация  в интернет. По-късно започва да купува само строго определени продукти и да се храни отделно от другите членове на семейството. Постепенно губи  контрол над себе си и започва  прекалено много да говори на тази тема. В последния стадий орторексикът не допуска никакво "прегрешние" даже по празници, отказва се от коктейли и ресторанти, ходи на гости със собствена храна.

Как да разубедим орторексика?

- Даже  пълният преход на здравословна храна  не спасява човек от другите вредни фактори на околната среда. Екологичното  замърсяване в големите градове е такова, че на този фон стремежът към чиста храна изглежда смешен.

-  Може ли да  се различи месото и млякото на животно, хранено високо в планината или пасло край магистрала? От  постоянното подозрение се възползват недобросъвестни производители, които пробутват каквото си искат под името "еко". Това не значи да  се  отгбягват магазините за диетични храни и екопродукти, само да не се изпада във фанатизъм.

- Какво би станало, ако  в екстремна ситуация на орторексика  се  наложи да яде "нечисти" продукти?  Ако организмът  е държан дълго време на определени храни, той трудно ще възприеме новите.

- Тряба да се щадят околните. Хранененто в компания с маниак на тема качествена храна е огромно изпитание, което не всеки може да понесе. Особено страдат мъжете. Нито  един от тях няма сили дълго да издържи разговор за храна.  Думи, като "полезно", "калории" и други диетологични термини им действат потискащо.

Мъжете са по-склонни да приемат по-лесно жена, страдаща от лакомия, отколкото дама с калкулатор и таблица за съвместимост и биологическа ценност на храните в ръка.

И се питат наум: "Как ще живея занапред  с нея -  скъпо, гладно и проблемно?"       

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...