Орторексия – зависимост от здравословно хранене

Учените вече я определят като психично разстройство
Обновена: 15 фев 2011 09:08 | 15 фев 2011 07:16,
48
Орторексия – зависимост от здравословно хранене
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Все повече хора падат жертви на здравословното хранене. Те напълно се отказват от тестените изделия, маслото, алкохола и кофеина.

Въпреки препоръките на диетолозите те не изглеждат щастливи. Учените вече наричат това явление орторексия и го причисляват към психичните разстройства, съобщи Daily Mail. Самотните 30-годишни жени са най-податливи на оротрексията.

За първи път името на заболяването бе споменато през 1997 г. от д-р Стивън Братман. Той описва разстройството като маниакално зацикляне на здравословната храна. Като резултат човек страда от недояждане, депресия и хронични неразположения.

Много звезди страдат от орторексия. Те спазват жестоки диети и фанатично изпълняват различни спортни програми.

Според експерти от британската диетична асоциация именно знаменитостите дават лош пример на обикновените хора.

За разлика от анорексията орторексията е трудна за диагностициране. Тя застрашава със заболявания на костите, сърдечни пристъпи, инсулт и диабет.

Страдащите от новото психично заболяване се хранят само с „чисти“ продукти без добавки, масло, сосове и сол. Те заявяват, че само мисълта за печено пиле може да предизвика гадене.

При това тях не ги плашат нито проблемите с костната система, нито постоянната умора или нарушението на менструалния цикъл. Бременността също представлява проблем, тъй като води до прекратяване на тренировките.

Самата липса на физически упражнения, които до скоро са снабдявали организма с ендорфин и адреналин, сега води до раздразнителност и агресия.

Идеята пък да качиш няколко килограма изглежда просто трагедия. Колкото повече килограми сваля, болния от орторексия, толкова по-щастлив се чувства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
ААААААААААА преди 13 години
И аз страдам..здравословното хранане е една недостижима химера, при сегашните условия на пазара... :((((((((
43
2
 
5
 
! Отговори
Мартина преди 13 години
ще ме извинявате, но статията е супер аматьорски написана, на принципа "Чух, че на една приятелка й казали". Хората, които полагат съзнателни грижи за тялото си, както и за чистотата на храната, обикновено са доста по информирани за хранителния състав на това, което ядат и гледат менюто им да е добре балансирано. А до проблеми с костите може да се стигне с безуми протеинови диети, не с чиста храна. Ода за полезността на месото. Пълни глупости.
42
1
 
3
 
! Отговори
д-р Ху.. преди 13 години
и д-р Стивън страда от болест - да окачествява като болест желанието на хората да изглеждат и да се чувстват нормално, а не като мазни хипопотами.Друг е въпроса, дали съвременният човек може да води здравословен живот, като яде зеленчуци с прекалено много нитрати, месо с антибиотици и др. лекарства, боядисана кайма и боядисан "пълнозърнест" хляб....
41
1
 
7
 
! Отговори
бенет преди 13 години
хммм,може и да има такива хора, но сигурно са една стотна от тези, които боледуват от нездравословно хранене. Поредния опит на големите производители на гадости да опозори тези, които не им консумират продуктите. Прилича ми на умишлено оклеветяване.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
странно
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
щом им се рупат само листа,нека си рупат,само да не ме занимават с техните глупости и мен,че са адски досадни човечета тия.как можело да се яде мъртво животно и тем подобни щуротии,болни мозъци.99 процента са жени...изкукуригали...по мое неекспертно мнение
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всеки луд с номера си,като му се рупа само листа,да рупа,само да не ми обясняват и на мен колко е полезно и какъв *** съм бил като ям месо,че са адски досадни човечета тия,поне болшинството с които се познавам,99 процента са жени...изкукуригали...според мое неекспертно мнение
37
2
 
0
 
! Отговори
бай Добри преди 13 години
В тая категория са и голяма част от пенсионерите в България...
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Все повече хора падат жертви на здравословното хранене." e po glpavo ne mojahte da zapo4nete statiqta..ako e zdravoslovno hranene to kak taka sa tolkova bolni surdechno i fizi4eski?! Q vzemete malko da si podbirate dumite kato pishete dadena statiq , 4e ve4e stavate smeshni..!
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в тая категория са и тези, които ядат само протеини!!!
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в тая категория са и тези, зарибени в спортните зали...трупане на мускулна маса и т.н.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всяко вманиачване в каквото и да е, води до психични проблеми
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
познавам млад човек, болен от това от години, не излизаше, заключваше се в стаята, докара се до шизохрения, но първоначално причивата е орторексиясамо с лечение от психианрър и съответни лекарства се пооправи и започна да излиза по малко
31
2
 
4
 
! Отговори
bez преди 13 години
Ami kolkoto poveche bokluci dobaviat v hranata tolkova poveche shte izbiram i po-lud shte izglejdam. Otkude mislish che idvat 80% ot suvremmennite bolesti? Da si vidial ulichno kuche da iade kremvirsh - az ne . Moje da e gladno, hliab jade - kremvirshi ne. Seti se kakvo ima v tiah. Obonianieto na kucheto e 100 x.
30
1
 
10
 
! Отговори
Петков преди 13 години
Извинете, но между здравословното хранене, диетите и маниакалните физически упражнения няма НИЩО ОБЩО
29
1
 
12
 
! Отговори
нервна преди 13 години
Ами той народът си го е казал отдавна: Прекаленият светец и богу не е драг!Здравословното хранене е полезно,но вманиачаването в него на всяка цена,въпреки всичко и въпреки всички,си е чиста проба психическо разтройство.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
днесорекция - зависимост от смешните статии на днес.бг
27
1
 
12
 
! Отговори
до №23 преди 13 години
Предмет на статията НЕ Е здравословното хранене, а маниакалността по него!Като всяка мания, крайност и това е опасо! От чисто биологична гледна точка, по отношение на храненето, човекът попада в групата на т.нар. "опортюнисти" - ядящите всичко, където са и мечките и прасетата и маймуните.
26
6
 
24
 
! Отговори
Д. преди 13 години
Това, че са го кръстили "здравословно", не значи, че е здравословно. Аз му казвам "диетично". Кое му е вредното на месото? Кое му е полезното на това, да живееш хранейки се само със салата? Тъпчеш се с целулоза и вода и очакваш да си добре... Белтъци отникъде, мазнини - също. ***, които отричат мазнините, да ходят да си преговорят анатомията :) Просто всяко нещо с мярка.
25
7
 
16
 
! Отговори
Колегата преди 13 години
Отдавна се знае, че тия, които зобат само листа не са наред с главата, но все пак е добре, че се обявява официално.