.

Всичко за орторексията

Преди години бяха разкрити симптомите на анорексията и булимията. Две от хранителни разстройства, които често завършват със смърт. Наскоро обаче се говори все по-често за орторексия. Орторексията предсавлява патологично състояние, при което индивида

Всичко за орторексията
Пред
години бяха разкрити симптомите на анорексията и булимията. Две от хранителни разстройства, които често завършват със смърт. Наскоро обаче се говори все по-често за орторексия. Орторексията предсавлява патологично състояние, при което индивида е обсебен от идеята да яде само и единствено здравословни храни.

Названието орторексия произлиза от гръцката дума "орто" - точен.

Най-често срещаните симптоми на болестта са:
  • Маниакална пристрастеност към здравословното хранене.
  • Отказване от храни като червено месо и други храни, съдържащи мазнина.
  • Отказване от храни, обработвани или съдържащи оцветители, подсладители и консерванти.
  • Орторексиците не правят изключения и не приемат храни, не отговарящи на техните критерии за зравословни храни дори по изключение.

Последният симптом е този, който различава хората, хранещи се и живеещи здравословно от тези, които са болни на тази тема (орторексиците). По този симптом орторексията изключително много прилича и на анорексията, при която независимо от ситуациите анорексика не прави изключение да приеме храна изобщо.

Защо орторексията е опасна?
Това хранително разстройство е различно по своята същност и затова на пръв поглед не изглежда опасно поради факта, че орторексика се храни, при това се храни здравословно. Какъв тогава е проблема? Основен проблем е, че орторексиците интерпретират по собствен  начин статиите на здравна тематика, те се лишават от жизнено важни витамини, хранителни вещества, аминокиселини и т.н. Липсата на основни градивни елементи в орагнизма може да доведе до редица анемии и други патологични състояния на организма. В някой случай може да доведе и до смърт, ако манията стигне до степен, в която орторексиса не може да яде почти нищо.

Ето и някой интересни причини, поради които орторексиците на ядат определени храни:
не ядат вафли, сладки, тестени изделия и всичко, което съдържа хидрогенирани мазнини
не ядат плодове и зеленчуци, защото може би са генно модифицирани, пръскани с вредни препарати, използвани са вредни торове и т.н.
не ядат месо, защото може би животните са хранени с хормони, месото съдържа много мазнини

И все пак - хубаво е да се храните здравословно и да не прекаляване с нито една храна, защото всяко нещо с което се прекали е вредно по един или друг начин. Няма опасност за вашето здраве когато всяко нещо е в разумни граници.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...