.

Булимията може да има фатални последици

Всички знаят за  булимията  и анорексията и са наясно, че  става въпрос за  хранителни разстройства. Според статистиката,   по-често срещана е булимията, макар че по-често диагностицирана е анорексията. Причините

Булимията може да има фатални последици
id="internal-source-marker_0.06844823315541937" style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">Всички знаят за  булимията  и анорексията и са наясно, че  става въпрос за  хранителни разстройства. Според статистиката,   по-често срещана е булимията, макар че по-често диагностицирана е анорексията.

Причините за това е фактът, че анорексията води до видими от околните промени в тялото - силно отслабване, докато пациентите с булимия са предимно  с нормално тегло или дори леко пълнички.

Липсата на цикъл у момичето, което съпътства анорексията,  кара родителите й да го заведат  на гинеколог или ендокринолог, докато при засегнатите от булимия няма подобни смущения.  Именно затова булимията се нарича ‘скрита болест’  - тя не се забелязва  от околните и пострадалите  старетелно я крият .

При булимията е налице приемане на голямо количество храна, последвано от самопредизвикано повръщане. То може да се повтаря от няколко пъти на седмица до  3-4 пъти на ден.

Силното желание за преяждане понякога възниква  спонтанно или пък угощението се подготвя предварително. След като поемат голямо количество храна, болните чувстват вина, че не могат да контролират  храненето си и повръщат.

Възрастните могат да забележат промени в поведението на децата - увеличен прием на храна, ходене до тоалетната след ядене, пиене на повече от обичайното количество течности по време на или след хранене, кисел дъх от устата, повишена тревожност, потиснато настроение, раздразнителност, разсеяност.

Булимията води и до сериозни страдания, които в някои случаи могат да завършат  фатално. Чести са и проблемите със:  зъбите - кариеси, нарушения на целостта на емайла;  хранопровода - ерозии, предизвикани от слната киселина на стомаха при повръщането;  сърдечни проблеми от нарушаването на електролитното равновесие в кръвта.

Булимията протича  различно тежко и обикновено минава много време, преди болните да се обърнат към психиатър.  Колкото по-рано  болните започнат да се лекуват, толкова по-лесно е да им се помогне. За лечението на хранителние разстройства има различни медикаменти и видове психотерапия, които помагат. 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...