IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орторексията - кога идеята за здравословно хранене става проблем

14 май 2012 06 00

Истинското здравословно хранене включва и здравословното отношение към храната, а не само качеството й

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Да се храниш здравословно не означава само да приемаш здравословна храна. Това означава да имаш здравословно отношение към храната. Ако „правилното хранене" до такава степен завладява мислите на човек, че той се чувства изнервен и стресиран, то резултатът е далечe от здравословен. Да не говорим за ефектите от прекалено рестриктивните диети – тялото на такива хора е недохранено и е на крачка от анорексията.

Така че, ако сте решили да се храните здравословно, имайте предвид съществуването на риска да залитнете в посока орторексия – състояние, което все още не е зачетено като хранително разстройство, но според специалисти като Аманда Мелоуспринг (диетолог в Маями, специализирала в хранителни разстройства) "може да се окаже за някои хора врата към развитието на булимия и анорексия."

Според д-р Братман, който създава термина „орторексия" през 1997 г., някои момичета прикриват анорексично поведение под социално-приемливата маска на „здравословно хранене", което се оказва доста нездравословно заради изключването на огромен брой храни, което в крайна сметка е вредно за недохраненото им тяло.

Той самият е имал в миналото силна фиксация върху „правилното хранене", състояние, доста разпространено сред специалистите в областта на храненето. Каква е разликата между истинското здравословно хранене и обсесивното отношение към здравословната храна? Д-р Братман уточнява: „Запитайте се дали начинът ви на хранене ви причинява стрес и пречи на социалния ви живот, както и колко време на ден прекарвате в мислене за това как се храните и кои храни да включите/изключите."

Ако не можете да посещавате вече ресторанти с приятелите си, да пазарувате от повечето магазини, ако постоянно ви е страх, че не сте ли максимално стриктни към приеманата храна, може да се разболеете от рак или да умрете, значи вече страдате от орторексия и е важно да потърсите помощ.

Както винаги, балансът е от значение. Храненето трябва да ви осигурява ценни хранителни вещества и психологически комфорт, а не тревожност, дистрес и недохранване.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари