ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Когнитивната терапия помага за лечението на булимия

Булимия невроза или за по-кратко булимия, е хранително разстройство. Хората с булимия имат трудности с приеманата от тях храна. Имат периоди на прекомерно преяждане последвани от периоди на глад. Често срещано е хора с това заболяване да предизвикат сами повръщане веднага след като са се нахранили или приемат лекарства, имащи действието на диуретици /отводняващи таблетки/. Хората с булимия ядат мног в периодите, когато консумират храна и то ядат храна, която е високо калорична. Булимията се среща по-често при жените отколкото при мъжете. Има и случай при които хора с булимия след това развиват анорексия.

Симптомите на булимията са:

  • Човек с булимия отива да повърне в тоалетната веднага след като се е наял.
  • Трупа тайно храна и то в големи количества.
  • Потаен е и не желае да се социализира.
  • Склонен е към самонараняване.
  • Чувства се депресиран и изпитва постоянно чувство на срам.
  • Няма никакви физически навици.

Други симптоми на булимията може да бъдат подуване на корема, усещане за пълнота на корема, умора и слабост, лошо храносмилане, болки в корема, възпалено гърло в следствие на повръщането, запек или диария. Ако има усложнения на по-късен етап някои от физическите проблеми може да включват появата на кариес, обезцветени зъби, лош дъх, петна върху кожата, подпухнало лице около челюстите, дехидратация, увреждане на бъбреците, възпаление на стомаха и хранопровода.

Не е ясно каква е причината някои хора да развият булимия. При всеки човек причините за това заболяване са различни. Тези причини може да са емоционални, физически или социални.

Когато сте диагностицирани с булимия е много важно да получите помощ, колкото се може по-бързо. Първото нещо, което трябва да направите е да признаете, че имате проблем. Това е най-важната крачка от започването на лечението ви. Обърнете се към лекар психиатър или психолог, тъй като те са обучени в лечението на хранителни разстройства. Възстановяването от булимията е дълъг процес, но в никакъв случай не е невъзможен. Лечението може да се проведе с лекарства или с терапии.

  1. Когнитивната терапия е много използвана за лечението на това заболяване. Тя може да ви помогне да мислите по по-здравословен начин и да се храните по здравословен начин също така и да възстановите самочувствието си. Тази терапия трае от4 до 6 месеца.
  2. Междуличностната терапия ви позволява да обсъдите проблема с други хора и да получите емоционална подкрепа. Този вид лечение обикновенно отнема от 8 до 12 месеца.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *