Модата винаги е определяла стремежа ни, не само към облеклото, прическата, но и към определена фигура. И докато преди столетия символ на женственост е пристегнатата с корсет фигура, силует амфора, през последните десетилетия образец за привлекателен силует е... прекалено слабият.

Изпъкнали скули, щръкнали хълбоци, плоски кореми, жилести крака... Заради този модел и преекспонирането му в медиите, милиони жени и момичета предприемат драстични диети и се обричат на гладуване.

Да поддържаме теглото си в приятни граници, би трябвало да е една от основните ни грижи, засягащи и здравето. Много често обаче, в стремежа си да изглеждаме по-фини преминаваме в граници, които са в ущърб дори на собствената ни красота и тонус. Прекаленото вглеждане във фигурата носи сериозен риск, стремежът към вместването в тиражирания образец крие опасност от някои разстройства на психиката.

Храненето, което имаме, зависи от много фактори като апетит, наличие на храна, семейство, връстници, културални особености, воля и др. За хранителни разстройства говорим, когато откриваме странности в хранителното поведение, като прекомерно или нездравословно ограничаване или прекаляване в храненето.

Популярни хранителни разстройства вече са анорексията и булимията, макар че има и други.

Проявите на тези заболявания, уви, започват често през тийнейджърските години, а според най-новите проучвания дори в детството и продължават години наред. Резултатът от тях е най-видим за околните в младежките години. Въпреки че възрастните са по-устойчиви към тях, то не е невъзможно да се развият и по-късно в живота.

В много от случаите хранителните разстройства се съпровождат с други психични заболявания като депресия, злоупотреба с психоактивни вещества и тревожност. Пример за това могат да ни бъдат същите звезди на подиума, на които се стремим да подражаваме. Те са слаби, но даваме ли си сметка на каква цена и пример за какво още е тяхната слабост...

Ето някои известни лица, чиято слабост е скъпо платена...
 

Виктория Бекъм

Виктория Бекъм непрекъснато отрича слуховете, че страда от анорексия, макар че сега е склонна да признае, че е гладувала в годините на ранната си кариера в Spice Girls. Сцената принуждава звездите да съблюдават фигурите си и предразполага към драстични диети, гладуване, прием на субстанции, спомагащи бързото отслабване, прекалено физическо натоварване, а взорът на публиката във фигурата на Виктория определено я натоварва емоционално.
 


Елтън Джон

Животът на Елтън Джон е осеян със случаи на злоупотреба с алкохол, злоупотреба с лекарства. Той страда и от булимия. Включван е и е лекуван от зависимостта си към спиртните напитки и хранителното разстройство.
Елтън Джон е от малкото хора, които открито говорят за булимията си. От нея страда в продължение на 14 години, докато намира ефективна терапия.
От както през 1991 г. създава фондация на свое име, посветена да помага на болни от СПИН, Елтън Джон прави всичко възможно да съдейства на други хора в борбата им срещу хранителните разстройства.
 

Аланис Морисет

Когато Аланис Морисет се появява на сцената, страда от анорексия, вероятно заради огромното напрежение да влезе в музикалната индустрия. В началото на кариерата си се намира под огромно натоварване, което провокира хранителното й разстройство. Допълнително състоянието й се влошава заради контрола, който се опитва да упражнява върху нея и професионалния й път тогавашният й партньор. Певицата успява да надмогне анорексията с помощта на терапевт. След лечението си започва активно да защитава правата на жените.
Понастоящем се отдава повече на спорта, вместо на контрола на храненето. През 2009 г. е първото й участие в маратон.
 

Пола Абдул

Познаваме я повече като хореографа на денс групите на Майкъл Джексън. Пола е великолепен танцьор от детството си, по-късно и певица.
Още от седемгодишна е обсебена от визията на балерините, вследствие на което започва да подлага по-мускулестото си тяло на повръщане, действието на слабителни и изтощителни тренировки.
Влиза в клиника за психично болни на 22 години. От тогава до днес се ползва от помощта на диетолог и терапевт.
Днес Пола Абдул е говорител на американската Национална асоциация за хранителни разстройства и непрекъснато съдейства на младите хора в намирането за адекватна помощ за разрешаване на проблема им с храненето.
 

Никол Ричи

Никол Ричи израства под светлини на прожекторите. Невъзможността да води нормален живот и холивудските възприятия я тласкат към слабостта. Страда от анорексия, злоупотреба с лекарства и алкохол, въпреки че отрича. Теглото й спада рязко до фатални граници.
Бременността и раждането на дъщеря й я мотивират да започне здравословен начин на живот.
 

Джейн Фонда

Невероятно, но именно Джейн Фонда е от първите жени-звезди, които открито говорят за хранителните разстройства и участват в кампании за борба с анорексията и булимията.
Джейн страда от булимия едва на 12 години. Не крие, че животът й преминава през цикли на повръщане, прием на слабителни и гладуване. Едва ли възхищаващите се на фигурата й и образа, който е създала, предполагат, че борбата й с хранителното й разстройство продължава 30 години!
 

Мари-Кейт Олсен

Мали-Кейт Олсен е една от известните близначки, застанали пред филмовите камери още от бебешка възраст. Концентрацията на погледите в нея, също както при останалите деца-звезди я подтиква към самоубийственото поведение на глад. Налага се да влезе в център за лечение на хранителни разстройства.