Все по-често я наричат "дрогата на съвремието" – най-евтината и социално приемлива форма на наркомания. Без храна не можем, но никой не изисква зелена рецепта в кварталния хипермаркет, с която да „удостоверим” , за какво и как ще я използваме. Парадоксално, защото от всички възможни химични съставки, водещи до наркотична пристрастеност, храната е най-зарибяваща. Злоупотребата с нея може да бъде не по-малко унищожителна от спринцовка с хероин забита във вената.

Чувствате се празни? Натъпчете се едно хубаво и за няколко часа няма да потъвате в бездната на собствената си вътрешна празнота. Искате да „запушите” напиращите от душата ви негативни емоции? Затиснете ги с килограми храна, която ще повърнете по-късно. По-добре да изхвърлите от себе си храната, а с нея „без да искате” и част от плашещите и неприемливи чувства на гняв, яд, разочарование, скръб. Нямате идентичност? Харесайте си някоя TV звезда и започнете да броите калориите, докато достигнете перфектните форми на своя идол. Не приемате образа и тялото си? Изтезавайте го като го лишавате от храна. Нямате контрол над живота си? Контролирайте тогава теглото си. Липсват Ви положителни емоции? Има толкова сладки изкушения по щандовете на магазините. Нужна Ви е промяна и развитие? Започнете диета и имате шанс да постигнете социални успехи и признание, тъй като успешните жени са задължително слаби, а проспериращите мъже притежават изваяни мускули и тела. Ако искате да се усъвършенствате – храната е пътят!

Звучи ли ви абсурдно?! Наистина ли ние човеците сме това което ядем или не ядем?! Прочитът на екзестенциалната хамлетовска дилема, днес звучи така: „да бъда или да изглеждам?”. Нима тялото и неговата форма се превърнаха в основните параметрите на нашата идентичност, ценност и успешност?! Вече не само посрещат, но и изпращат по външния вид, а все повече хора усещат, че за да получат любов, одобрение, приемане и признание, трябва да имат перфектни тела - каквото и да означава това, тъй като перфектността е недостижима категория.

Страдащите от хранителни разстройства започват своя „стаж” в двореца на Нейно Височество Храната още в ранните си детски години. Твърде бързо бива заместена майчината гръд и кърма с пластмасовото шише пълно с изкуствено мляко. Първата голяма заблуда. Детето плаче – дайте му бонбон и ще млъкне; детето иска внимание – купето му шоколад ... разпознахте ли съвременния родителски модел? А помните ли: " ако не си изядеш всичко, мама няма да те обича"? Така вместо любов и внимание, децата получават храна като заместител. Тя започва да определя живота им, като изпълнява функцията на сурогат на техните потребностите. Тъй като храната е горивото на тялото, именно то става основният инструмент чрез който тези хора управляват и контролират реалността в зрелия си живот.

Мит е, че само жените страдат от хранителни разстройства.

На практика жените свалят маса, а мъжете трупат мускули, за да се доближат до образа на перфектния мачо. Разликите се отразяват в мъжкия и женския подход към промяната и усъвършенстването. Мъжете вдигат тонове тежести, тренират с часове, трупат мускулна маса, имат стриктни ритуали за хранене, взимат всевъзможни добавки и протеини, непрекъснато мерят обиколката на ханша и ръцете си, теглят се два пъти на ден и мечтаят да имат телата на известните и успели мъже наложени като еталон от медиите. Такива мъже изключително внимателно и ревностно следят кога, какво и колко ядат. Това може да се счита като форма на булимия и анорексия или т.нар. орторексия - желание за здравословен начин на живот. Половината от хората, които известно време пазят диета, а после се отдават на безконтролно ядене, също са мъже. Булимията при мъжете често се асоциира с конфликти свързани със сексуалната идентичност. По-младите мъже, несигурни в собствената си мъжественост, често се вманиачават в помпането на мускули и ваенето на спортни тела.

И тук, в основата, отново лежи стремежът да изглеждаш, а не да бъдеш.

Ако имате излишни килограми, не бързайте да търсите чудодейно хапче. Обърнете се към вътрешното си „аз" - причините са там. Не трябва да насилвате себе си и тялото си и да го измъчвате с глад и различни диети. Разбира се, по този начин може да постигнете определени резултати, но те ще бъдат временни. Ако не промените изцяло отношението към себе си, отново ще качите килограми. Често пълните хора се чувстват по-незащитени. А мастните депа играят защитна, буферна функция.

Пълните хора са особено чувствителни, но тъй като не могат да овладеят чувствата си, мастните депа символично им помагат да притъпят нежеланите емоции и преживявания.

Наднорменото тегло е една от проявите на неудовлетворение и омраза към себе си. Вероятно сте до такава степен недоволни от себе си и толкова често се критикувате и упреквате, че тялото ви е принудено да се защитава.

Има едно нещо, което обединява всички хора с наднормено тегло - омразата към себе си. Отдавна е известно, че когато човек обича себе си, тялото му е с оптималното тегло и форма. Много хора се опитват да компенсират липсата на любов и удовлетворение от живота с храна, тъй като душата не търпи празнота.

Скритият гняв и нежеланието да прощаваме също могат да бъдат причина за наднорменото тегло. Установено е, че пълните хора по-лесно се засягат. Обидите спомагат за натрупването на мастни депа.

Липсата на любов и удовлетворение в живота водят до това, че човек използва храната като средство за бързо и моментално получаване на удоволствие. Но тъй като това е самоизмама, организмът постоянно изисква все нови и нови порции.

Научете се да вярвате на вътрешните си ресурси, а не на вълшебните лекарства. Ако разчитате на помощта на химическите средства, значи отричате вътрешната си сила. Процесът на придобиване на оптимално тегло е преди всичко работа върху вътрешната самооценка и себеприемането.

www.e-therapy.bg за сп/."Прическа и стил"